en af de 10 helligste byer i verden og i Indien et af 5 vigtigste steder for hinduerne at besøge i løbet af livet.

Pushkar går for at være en af de aller ældste byer i hele Indien, selvom mange af byens mellem 3-500 templer er af nyere dato – det skyldes, at mange af templerne er blevet ødelagt af muslimerne.

men det ændrer ikke på, at luften er tyk af tro fra de mange pilgrimme med ceremonier fra solopgang til solnedgang, hvor man ikke må bære sko indenfor 15 meter fra søen, men heller ikke indtage alkohol, drugs eller non-veg mad, som man heldigvis stadig kalder det.

dette er en af de tre 100% vegetariske byer i Indien.

der er i alt 52 ghats (trappeterrasser) rundt om søen, som vi startede med at gå ned til og fandt en stille del af søen ved Indra ghat, som snart blev indviet til vores yoga ghat. derefter fortsatte vi barfodet rundt selvfølgelig med uret, inden vi ved solnedgang tog op i det særlige Brahma tempel og viste vores respekt og var med til et renselsesritual ved vievand, der bliver sprøjtet ud over forsamlingen, prasad, der er blevet til oblater i vesten, og endelig arati, der er en ildceremoni, hvor man cirkulerer med uret rundt om alle alterets murtis (gudebilleder, statuer og ikoner) – vi fik som de sidste af mange pilgrimme lov til at brænde vores ego væk ved at berøre ilden og føre det hen over hovedet og på den måde fjerne mørket med lyset.

der er i hele Indien, der hovedsagelig er hinduistisk, templer dedikeret til alle de andre hindu-guder, men ikke til Brahma – Brahma blir som den eneste gud ikke dyrket her i landet!

det skyldes, at hans ledsagerske Saraswati har nedlagt en forbandelse over ham, så han ikke må forgudes som alle de andre.

Brahma ku nemlig ikke vente til Saraswati dukkede op, og valgte istedet at lave en yagni, der er en særlig hellig ild ceremoni, sammen med en lokal smuk bondepige, Gayatri og kaldes hans anden kone = ‘konsortie’.

derfor er der to templer på hvert sit bjerg ved siden af landsbyen, et større øst for byen med Savitri – som Saraswati kaldes her i denne del af landet – hvor templet har porten og derved gudindens ansigt i øst.

samt et mindre bjerg syd for byen med Gayatri, hvor templet har porten og derved gudindens ansigt mod vest.

det er en fin lille gåtur op af en sti, hvorfra der er en flot udsigt udover søen og dalen, som Pushkar ligger i.

se her billeder fra yogarundrejsen i Rajastan med billeder jeg tog i morges oppe fra Gayatri templet, hvor en trofast hund holdt mig med selskab hele vejen og tålmodigt ventede på, at solen stod op bag bjergene…

der er flere historier om byen og hvordan søen opstod.

den mest almindeligt kendte er, at Pushkar søen opstod ved Shivas tårer over døden af hans første kone, Sati.

Sati satte ild på sig selv, da hendes far nægtede at anerkende Shiva som gud og endda at byde ham velkommen som gæst i sit hjem.

indtil da havde Shiva været hævet over menneskelige følelser!

først her ved Satis store kærlighedserklæring åbnede han op og ku mærke sorg…

efter hendes død sørger Shiva så meget, at han ved at græde skaber to søer, hvor Pushkar er den ene.