weekendens retreat fik som altid solen frem, hvor den frostklare luft med høj blå himmel og senere stjerner var perfekt til at nyde villa fjordhøjs fine spa faciliteter.

det var årets 9. og sidste yogini retreat med som altid fokus på detox og selvforkælelse og vi var 12 kvinder, der skiftevis var i stilhed og grinede sammen.

da vi lørdag aften nød vores udsøgte tre retters menu, sku man nærmest tro, at vi var gamle venner og gruppen havde kendt hinanden længe!

en ting er, at vi dyrker yoga og bliver stille … trækker vejret … sammen …

men man blir nok rystet særligt godt sammen, når man sveder sammen i sauna og romerbad og er igennem dagens workshop med forskellige ansigtsmasker, bodyscrubs, oliekure såsom olietygning, se næste blogindlæg og endelig tandrensning, hvor jeg denne gang valgte at introducere en ny teknik, da flere var med for 2.gang.

jeg har på detox workshops gennem året vist forskellige former for naturlig mundpleje, hvor vi bl.a. fjerner plak med teatreeolie.
denne gang valgte jeg at demonstrere, hvordan man nemt kan lave sin egen effektive, sunde og velsmagende tandpasta.

vi forbrugere er blevet mere bevidste om at undgå kemi i hudpleje og deriblandt fluor i tandpasta, som vi længe har været skeptiske overfor.
se denne video om, hvorfor og hvordan man begyndte at tilsætte fluor www.youtube.com/watch?v=LEZ15m-D_n8

den sidste information med advarsler i nyhederne om tilsætningsstoffet triclosan i bl.a. colgates total, har ikke gjort tilliden bedre til de forskellige produkter, vi finder på hylderne.

måske derfor er der flere og flere, der er hoppet med på bølgen af naturlig tandpleje og laver sin egen tandpasta med kokosolie og natron…?

OPSKRIFT
du har brug for…
tvekulsurt natron, også kaldet natriumbicarbonat eller E500, som er et 100% naturligt materiale udvundet af koks og kalksten, der bobler i badevandet eller kendt som hævemiddel i bagværk og skummemiddel i fx masala dosa.

natron står ved siden af men skal ikke forveksles med bagepulver, der er tilsat syre for at reagere hurtigere.

samt økologisk kokosolie/fedt, hvor valget står mellem den med eller uden duft.

er du ikke specielt begejstret for kokos og ønsker du en duftneutral, så findes der flere forskellige rafinerede kokosolier på helsekostens hylder bl.a. den fra pukka.

der er almindeligvis anbefalet mellem en og op til fire spiseskefulde kokos til en teske natron, men forholdet mellem de to varierer meget fra opskrift til opskrift.

det betyder, at størrelsesforholdet ikke så vigtigt og man ikke kan gøre så meget galt…

i en af opskrifterne er forholdet dog kommet helt op på 1:1, hvilket gir en ekstrem salt smag, hvor der står man blot søder med ahornsirup – dette kan ikke betegnes som særligt hensigtsmæssigt!

andre opskrifter foreslår, at man tilsætter æterisk olie, fx peber- eller krusemynte som smag, hvilket er ok men måske ikke nødvendigt, hvis man kan li smagen af kokos.

natron er noget af det mest basedannende, der findes, hvilket gør mundmiljøet mindre surt.

videnskabelige undersøgelser viser, at kokosolien afbalancerer mundmiljøet og dræber både gærsvampen candida og de uhensigtsmæssige bakterier, samt lægger et sundt lag på tænderne, modsat glycerin som også er tilsat i de fleste øko tandpastaer…! glycerinen (også kaldet glycerol) lægger sig som et uigennemtrængeligt lag på tænderne, som nogen kilder fortæller, der skal ca. 30 tandbørstninger til at slide af…… læs en artikel om kokosolie, som et mirakel for mundhygiejnen HER