en af verdens allerstørste yogamestre, BKS Iyengar, har sidste onsdag den 20.august i den høje alder af 95 år sagt sit sidste ‘hari om tat sat’.

hans stjerne vil fortsat lyse og vise vej…

jeg er så heldig at ha mødt Iyengar og oplevet både han og hans datter, Geetas undervisning flere gange i deres hjemby Pune, øst for Mumbai, en by med 5 millioner indbyggere, hvor jeg har boet sammenlagt halvandet år fra 1992-2008.

Iyengar yoga er en af de mest populære yogaformer i USA, hvor man tidligere sagde hver 5. yogaskole var en iyengarskole, hvilket ikke er blevet mindre med tiden. Iyengaryogalærerne skal helst hvert år tilbage til Indien på skolen og videreudvikle sin egen praksis, hvilket medfører, at det er en indisk og alligevel international yogaskole med bl.a. mange amerikanske elever og op til 3 års venteliste.

Iyengars ret tekniske yogaform har tiltrukket handicappede og andre fysisk udfordrede yogaaspiranter, der som mesteren ville ha sagt: har fysiske ubalancer, der skal rettes op.

Iyengar var den første til at introducere de såkaldte ‘props’, værktøj mest kendt som klodser og bælter til at justere kroppen i yogastillingen, så den mindre smidige elev fx kan nå gulvet og derved bedre slappe af.

på skolen anvendte han alt muligt for at demonstrere, hvordan man kan justere de enkelte stillinger og jeg husker bl.a. hvordan han med to tove spændte et kosteskaft rundt om benene på en stakkels yogi i shavangasana, skulderstand, så vedkommende rigtigt ku mærke, hvordan benene burde forblive strakte og kroppen lodret, hvilket har givet stillingen, shavanga=lodret sit navn.

Iyengar mente, at de fleste fysiske ubalancer kan rettes op!

han var selv det bedste eksempel, vokset op konstant syg, stemplet som et svagt barn og nærmest opgivet af den medicinske verden.

med hatha yoga fik Iyengar et velfungerende liv med en superstærk og ufattelig smidig krop og fra at være krøbling blev han til en af de største og mest inspirerende hatha yogamestre, verden nogensinde har set.

hans bog, Light on Yoga, er læst og anerkendt af yogier i hele verden og har været min egen tro følgesvend gennem snart mange år. billederne i bogen af de mange avancerede asanas mestrer Iyengar til fulde, hvor han igen og igen kun kan vinde os dødelige yogiers dybe beundring og respekt.

han sætter hvis nogen en standard for, hvad vi mennesker er i stand til og hvilke muligheder vi har med den menneskelige krop.

da vi i yogaens verden ikke bruger grammies eller hånd- og fodaftryk i stjernernes Hollywood, fik han istedet opkaldt en stjerne efter ham.

på nær en kort periode, da Iyengar var i firserne, praktiserede han yoga hver eneste dag indtil det allersidste…

dette kan end ikke Pattabhi Jois, den seje ashtanga yoga far, som osse var kommet over på den anden side af de 90 og som døde for blot få år siden, prale af!

Iyengar var og er stadig en lysende stjerne, et lys i mørket, der minder os andre om at gøre vores bedste og skinne som vi alle hver især kan med hver vores indre guddommelige gnist…

selvom hans tilgang til yoga virkede meget teknisk og som en meget fysisk fortolkning af yoga, blev han ved med at gentage yoga means union, og han refererede gerne til filosofien bag med de 8 trin og kan efter sin død citeres for mange kloge ting, han har sagt om yogaens egentlige formål…

It is through your body that you realize you are a spark of divinity.”

― B.K.S. Iyengar