‘The mind is everything. What you think, you become!’
Buddha

Vores viden om Siddharta Gautama, den historiske Buddha bygger på legender, hvoraf indholdet er af ringe historisk, men stor religiøs og symbolsk værdi. Buddha betyder bevidst, vågnet eller oplyst og beskriver egentlig en tilstand vi alle kan opnå.
Buddha blev født i Lumbini i det nuværende Nepal tæt på grænsen til Indien omkring 560 f.Kr og bar adelsnavnet Gautama. Forældrene var kong Suddhodhana og dronning Maya. Ved fødslen spåede hindupræster, at Buddha enten skulle blive verdenshersker, hvis han valgte at leve som konge eller verdensfrelser (buddha), hvis han forsagede verden. Moren døde, da han var 7 dage gammel og Siddharta levede en beskyttet barndom i stor rigdom. Kong Suddhodhana ønskede, at sønnen måtte blive verdenshersker og afskar ham fra de ting fra virkeligheden, som kunne få ham til at trække sig tilbage fra livet.


Askese
29 år gammel så Buddha for første gang en olding og senere en syg og så en død mand. Han indså derved, at det liv, han hidtil havde levet, var en illusion, og at det virkelige liv var fuld af lidelse. Da han også mødte en munk, besluttede han, at han ligesom munken ville praktisere strenge bodsøvelser og askese. Gennem seks år boede Buddha i skoven og spiste i perioder kun ét riskorn om dagen; til sidst besvimede han af træthed. Dette førte til erkendelsen af, at hverken den totale begærsopfyldelse, som han havde fået i sin fars palads, eller den totale forsagelse, som dannede grundlag for askesen, var vejen til frelse. Det var derimod den gyldne middelvej.

Oplysning
Som 35-årig besluttede Buddha at meditere i Bodhgaya i skyggen af et boddhi-træ, indtil han nåede den fuldkomne oplysning. Han erkendte sine tidligere liv, årsagskæden (derfor medbringer munkene et reb) og gennemskuede årsag/virkning med sin nuværende situation som et resultat af fortiden. Dette skete ved fuldmåne i februar for 2557 år siden og bliver fejret som Thailands vigtigste helligdag i løbet af året kaldet Buddha day, se her

Efter moksha/oplysningen drog Buddha rundt i Nordindien og forkyndte sin lære, Dharma:

Han sagde mange kloge ting, som fx:

No one saves us but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path.

Thousands of candles can be lighted from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.