Thaipusam – ritualer ved fuldmånen i januar
(thai er tamilsk for denne måned og pusam betyder stjerne)

i begyndelsen var det et uskyldigt offer, som Murugan-devotees gjorde ved at pierce tungen for at ku være stille til meditation, kaldet maunam vratam.
jeg kan ikke lade være med at spørge om det var sådan piercing startede…?

i dag er det blevet en større ny trend for en bredere gruppe af folk at deltage i processioner, som har udviklet sig til man piercer alle mulige dele af kroppen og hænger ting på som lodder og hvor man trækker tunge vogne med kroge, der er fastspændt rundt omkring i kroppen.

intet sted i de hellige skrifter nævnes noget om piercing! Murugan modtager spyddet kaldet vel af sin mor, Parvati for at besejre dæmonerne og ikke pierce kroppen.

de fleste mennesker udfører sådanne ritualer for at få opfyldt forskellige ønsker, hvilket de tror Murugan gør, hvis han er tilfreds med deres offer.
de har forberedt sig med meditation, stilhed og faste i 21 og op til 48 dage inden og mange virker som om de er i trance under ceremonierne, hvor der bliver trommet og danset.

Murugan er krigsguden, måske bedre genkendt fra sanskrit-bønner i templer og ashrammer som Subramanya og Kartikeya. Murugan er samtidig bror til Ganesha, den elskede elefantgud – Vedaerne er fyldt med eventyr og dette er et fortalt i en lille meget indisk tegnefilm om de to brødre, der som børn får en opgave af deres far, Shiva HER.

Murugan er særligt tilbedt blandt tamiler og festivallen ses derfor spredt udover Sydøstasien, Malaysia, Sri Lanka og Indien, specielt Tamil Nadu…men osse helt til Varkala og vores lokale templer kommer de i processioner med de flere tusind år gamle ritualer…

jeg er stødt på disse optog, fakirer og piercing ritualer siden midt i 80erne, hvor jeg var i Asien for første gang og forsøger at fokusere på mind over matter med symbolikken af kroppen og smerterne som gennem illusionens slør, Maya, synes virkelige, hvor lidelsen kan løfte sløret til at opleve, at vi ikke er smerterne og at vi er mere end kroppen og i stand til at opleve samadhi = forening med Brahman, det guddommelige (yogaens 8. trin)

ud af pt 8 yogier har 7 været med mig på flere yogaferier heraf 5 i Indien for henh. 2., 3. og hele 7. gang, så vi er i år forberedt bedre end nogensinde på det lidt makabre syn – hvis du har mod på det, så se Henriks billeder fra sidste års thaipusam HER

Adi Shankaracharya siger om symbolikken bag sådanne ritualer:

ritualer er som tæpper, der afdækker sandheden og virker som net til at fange vores intellekt, der ellers tvinger os til at definere vores bevidsthed, som nogle overfladiske værdier i en manifesteret fysisk dimension.

der er mange veje, men målet er det samme…

ॐ shanti ॐ