Man skal ikke love noget med mindre man holder det, så hermed lidt om den hellige Thomas som lovet i sidste indlæg…

Apostlen Thomas, Judas Thomas, Sankt Thomas eller Didymos er en af Jesu disciple og også kendt som tvivleren Thomas pga. sit udfordrende spørgsmål til Jesus om at han vil se før han kan tro på, at Jesus er opstået fra de døde. Thomas er ikke et personnavn, men et tilnavn, da toma er det aramæiske ord for tvilling. Thomas’ egentlige navn var Judas, og da Jesus ifølge Makusevangeliet havde en bror af det navn, har der været spekuleret i om Thomas var Jesu egen tvillingebror. Imidlertid var Judas et meget udbredt drengenavn, og når Jesus i Thomas-evangeliet kalder apostlen sin tvilling, skal det nok tolkes derhen, at Jesus anser Thomas som sin tvillingesjæl.

Han har givet navnet til Thomas evangeliet, der er gnostisk (gnosis γνώσις er det græske ord for erkendelse, der refererer til gnosticismens centrale mål med fokus på indre viden, som erkendelser eller indsigter) og har dermed rod i græsk filosofi mere end Jesu forkyndelse.

I Biblen fortælles det, at Thomas kom i tvivl, da han første gang mødte Jesus efter genopstandelsen. Da Jesus viste ham sine sår på hænder og fødder, blev han dog overbevist.

Traditionen forlyder, at han virkede som apostel i Persien og Indien. Han ankom i følge historiebøgerne i år 52 e:K. til indiens sydspids kaldet Kanyakumari (kanya = jomfru – mari/Mary), hvor han døbte mange mennesker, hvis efterkommere i dag stadig kalder sig Thomas-kristne og regnes for op til 20 % af Keralas befolkning.

Den gamle ortodokse Malankara-kirke i Kerala i Sydindien ser således apostlen som sin apostel. Hans relikvier skal befinde sig i St. Thomas-katedralen i Mylapore udenfor Chennai i Indien og har i lang tid været et pilgrimsmål for kristne…noget jeg ikke vidste, da jeg sidste gang var i Tamil Nadu og for 5 år siden besøgte Chennai.
Også i den syrisk-ortodokse kirke spiller apostlen Thomas en vigtig rolle, samt i den græsk-ortodokse kirke, som man andet tilhører på Symi, hvor Thomas stadig ihukommes hvert år den 6.oktober.

I denne forbindelse kan jeg ikke lade være med at anbefale ‘Jesus lived in India’ af Holger Kersten – er man interesseret i emnet, er denne bog et MUST!