“My body is my temple. Asanas are my prayers.”
BKS Iyengar

På vejen til Amorgos, hvor årets yogaferie skal afholdes, bookede jeg en privat yogatime på øen Paros hos den hollandske yogini, Oona.

Min mavefornemmelse var den vigtigste grund til, at jeg valgte Oona, da jeg stødte på hendes hjemmeside, mens jeg googlede mulighederne for at få lidt yoga inspiration i det græsk øhav.
Se hendes hjemmeside her

Jeg er flere steder i verden stødt på Iyengar yoga, som kan være ret teknisk og måske virke lidt hård med hjælpemidler, som fx et kosteskaft Iyengar ku finde på at gi een i ryggen, når man sku mærke, at ryggen ikke bøjer men forblir heeelt ret i foroverbøjningerne… jeg har ps den dybeste respekt for Iyengar, se her

Derfor virkede det tiltalende på mig, da Oona skrev på sin hjemmeside, at hun underviste: hatha yoga based on the system of Mr. BKS Iyengar, but with a softer approach…

Når jeg laver min egen yoga, har jeg flere yndlingsstillinger og der opstår nemt hele yndlingsserier, rutiner som jeg særligt har det godt med. Der kan det være godt at blive korrigeret en gang i mellem, så jeg ikke sidder/står forkert eller måske blot får styr på nogle detaljer, som kan være svære at mærke indefra.
Det er normalt ALTID mig, der underviser, så kan det være rart indimellem IKKE at bestemme, men istedet følge en andens instruktioner. Jeg trænger nogengange til inspiration, da jeg ellers underviser året rundt og forsøger at deltage i workshops og modtage undervisning, når noget interessant dukker op på vejen…

Som i dag, hvor jeg havde hjemmefra booket en privattime onsdag den 17. september kl 12, og da jeg opdagede, at færgen lagde til øen 12 km fra yogaskolen, lejede jeg en bil og ankom efter lidt af en skattejagt til den lille hyggelige blå yoga shala…

Oona hilste mig med namaste og gav mig nøglerne til at åbne og gå i forvejen. Indenfor var et dejligt køligt rum med et skønt marmoragtigt gulv, hvidkalkede mure og mørkt træloft…det føltes helt rigtigt!
Snart dukkede hun op og vi var i gang…jeg sku vænne mig til den hollandske accent på engelsk, men stillingerne og deres navne er de samme uanset hvor, hvilket altid gør det dejligt nemt.

Timen bød bl.a. på spinal twist med en ny version, uttanasana = forward bend op ad væggen, downward dog med en anden korrektion end jeg kender; både patchimottanasana/siddende foroverbøjning, men osse skulderstand og plov insisterede Oona som dedikeret Iyengar yogalærer blev udført med et tæppe under, hvilket i de sidste to stillinger aflastede nakken og føltes rart.

På den måde var yogatimen snart gået og jeg fik flere ideer og små detaljer med, som jeg kan bruge i min egen undervisning. Oona var dygtig og havde tydeligvis en stor erfaring med at undervise.

Men jeg måtte alligevel igen konkludere, at jeg oplever det magiske går af, når der fokuseres på teknik og jeg skal bruge props/redskaber…alene at åbne øjnene under yoga er for mig et brud på min tilstand af fordybelse…yogaen er netop meget mere, hvilket citatet øverst, som er et af Iyengars mere berømte, beskriver så fint.

Uanset hvad er det vigtigt at udføre yogastillingerne korrekt med bevidsthed på detaljerne – og til det formål er jeg endnu ikke stødt på noget bedre end Iyengar yoga.

Men Iyengar mindede tit sine elever om, at yoga betyder union with God og han kan citeres for flere spirituelle ting om yogaens formål både fra vedaerne og hans egen oplevelse af yoga.