i nat var det nymåne osse kaldet black moon – et af elefantguden Ganeshas påfund…

Ganesha har æren af mange ting i denne verden og bøgerne er fyldt med hans eventyr, bl.a. om hvordan han som straf gav månen sin cyklus og den begyndte at skifte mellem fuld og ny…
der var engang…
da Ganesha kom hjem fra en fest på Kumeras palads, hvor han som altid kom ridende på musen मूष् -sanskrit ordlyd mus, oprindelse for samme navn på skandinavisk, tysk, hollandsk og engelsk.
i fuldmånens skær så musen en slange og sprang forskrækket om bag en busk.

Ganesha faldt ned på jorden og slog en revne i sin mave, hvor al maden løb ud. han begyndte at skovle maden ind igen – det så månegudinden, Chandra og hun begyndte at le…højlydt!

Ganesha blev vred og kastede en forbandelse på hende og sagde: ‘du skal for altid være sort, så ingen kan se dig!’ Chandra, der strålede som sølv og mere end nogen var sin skønhed bevidst, blev forfærdet ved tanken og begyndte at tigge og be Ganesha om undskyldning og om at tage hende i nåde.

Ganesha blev formildnet og ændrede straffen til, at månen skiftevis sku blive lille og stor som ved nymåne og fuldmåne – hvilket den har gjort lige siden… han tilføjede, at hvis der var nogen, der så fuldmånen på hans fødselsdag, så ville vedkommende aldrig opnå moksha (oplysning).

månegudinden, Chandra var meget forfængelig og affandt sig klogeligt med sin skæbne.

Ganesha tog slangen, brugte den som bælte og bandt den rundt om maven, hoppede tilbage op på musen og fortsatte hjem….
alle hinduer har hver deres favoritgud, men alle forguder Ganesha!

da Ganesha bliver skabt, lover alle de andre guder at vise respekt ved altid at lade ham gå først. Ganesha er den første gud, man beder til i sanskritbønner, på begyndelsen af rejser og ved åbning af nye projekter – den lille elefantgud med mange navne som fx Ganapadi, som der står på det første sidetempel inde i de fleste hindutempler.

Ganesha er gud for visdom, intelligens, uddannelse og skriften, kendt for at åbne porte og døre og kan som sit ‘køretøj’ Vahana, musen komme ind alle vegne og afdække enhver hemmelighed.

denne højtelskede elefantgud opløser ego og fjerner forhindringer. at han rider på en mus, det laveste dyr i rangordenen, viser han er ydmyg og bekæmper stolthed og forfængelighed – dette er med til at gøre ham til den nok mest populære af alle hinduguder.